1. ULUSAL GASTRONOMİ ÇALIŞMALARI SEMPOZYUMU PROGRAM AKIŞI
“Akdeniz Gastronomi Kültürü”
18,19 ŞUBAT 2021 – Çevrimiçi/Online Sempozyum
Sempozyum programını PDF dosyası olarak indirmek için TIKLAYINIZ.
18 ŞUBAT 2021, PERŞEMBE
10:30 – 11:00 / AÇILIŞ KONUŞMALARI
11:15 – 12:00 / Dr. Öğr. Üyesi Osman ÇAVUŞ || Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
‘Akdeniz Gastronomi Tarihi’
12:00 – 13:15 / / ARA (Öğle Yemeği)
13:15 – 14:00 / Dr. Öğr. Üyesi Esat ÖZATA || Beykent Üniversitesi
‘Akdeniz Mutfak Kültüründe Sofra’
14:00 – 14:45 / Dr. Öğr. Üyesi Emrah Köksal SEZGİN || Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
‘Akdeniz Mutfağı Yemekleri’
14:45 – 15:15 / / ARA
15:15 – 16:00 / 1. OTURUM
Oturum Başkanları: Prof. Dr. Nilüfer ŞAHİN PERÇİN || Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Osman GÜLDEMİR || Anadolu Üniversitesi
15:15-15:30 “Anadolu Selçuklu Yemeklerinin Akdeniz Diyeti Kapsamında İncelenmesi: Ispanaklı Bulgurlu Borani, Sirkencubin, Badem Helvası Üzerine Bir Analiz”
• İlke KALAYCI || Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Emirhan YENİŞEHİRLİOĞLU || Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
15:30-15:45 “Yemek, Bellek Kimlik: İmrozlu Rumların Ritüel Yemeği Kourkouta”
• Arş. Gör. Hasan MÜNÜSOĞLU || Ankara Üniversitesi
15:45-16:00 “Osmanlı Dönemi Mutfak Kültürünün Günümüz Türk Akdeniz Mutfak Kültürüne Yansımaları’’
• Dr. Öğr. Üyesi Songül ÖZER || Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
• Ayça Sena ÖNALAN || Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
16:00 – 16:45 / 2. OTURUM
Oturum Başkanları: Doç. Dr. Özgür GÖLGE || Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Hilal HIZLI GÜLDEMİR || Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
16:00-16:15 “Non-Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı ve Akdeniz Diyeti”
• Arş. Gör. Berrin BALDAŞ || İstanbul Esenyurt Üniversitesi
16:15-16:30 “Akdeniz Diyeti ve Zeytinyağının Kardiyovasküler Hastalıklar Üzerindeki Etkisi”
• Selin GÜLTEKİN || Sebahattin Zaim Üniversitesi Üniversitesi
16:30-16:45 “Akdeniz Diyeti'nin Sürdürülebilir Beslenme Yönüyle İncelenmesi’’
• Aslıhan ATAR || İstanbul Medipol Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Hilal Hızlı GÜLDEMİR || Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
19 ŞUBAT 2021, CUMA
10:30 – 11:15 / 3. OTURUM
Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Aykut ŞİMŞEK || Kastamonu Üniversitesi
10:30-10:45 “Yenilebilir Otların Yerel Halk Tarafından Mutfaklarda Kullanımına İlişkin Bir Çalışma: Manavgat Örneği”
• Öğr. Gör. Mustafa Oğuzhan ERCAN || İstanbul Rumeli Üniversitesi
• Öğr. Gör. Dilek GÜLCAN || Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
10:45-11:00 “Akdeniz Mutfağında Meşe Palamudu Tüketiminin Tarihsel Gelişimi”
• Şeyma Nur GÜNEŞ || Dokuz Eylül Üniversitesi
• Dr. Öğr. ÜyesiTolga AKCAN || Dokuz Eylül Üniversitesi
11:00-11:15 “Coğrafi İşaretin Web Siteleri Aracılığıyla Bölgesel Tanıtımda Kullanımı: Akdeniz Bölgesi Örneği’’
• Öğr. Gör. Berkay SEÇUK || Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
• Onur TUGAY || Necmettin Erbakan Üniversitesi
11:15 – 12:00 / 4. OTURUM
Oturum Başkanları: Dr. Öğr. Üyesi Salih YILDIZ, Kastamonu Üniversitesi
11:15-11:30 “Anadolu’nun Geleneksel Sohbet Toplantılarında Yemek”
• Dr. Öğr. Üyesi Tolga GÜL || Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Oğuz NEBİOĞLU || Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
11:30-11:45 “Geleneksel Yemeklerin Mönülerdeki Yeri”
• Doç. Dr. Serkan BERTAN || Pamukkale Üniversitesi
11:45-12:00 “Bir Çay İçelim Mi?”: Sosyokültürel Açıdan Çay
• Rukiye ERŞAHİN || Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
12:00 – 13:15 / / ARA (Öğle Yemeği)
13:15 – 14:00 / 5. OTURUM
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Atilla AKBABA || İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
13:15-13:30 “Gıda ve Gastronomi Sektörünün 2020 Dersleri”
• Prof. Dr. Yaşar Birol SAYGI || Beykoz Üniversitesi
13:30-13:45 “Dijital Gastronomi ve Hijyen”
• Doç. Dr. Özgür GÖLGE || Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
• Arş. Gör. Gökhan Kürşad İNCİLİ || Fırat Üniversitesi
• Özge ORAL || Pamukkale Üniversitesi
• Prof. Dr. Ahmet KOLUMAN || Pamukkale Üniversitesi
13:45-14:00 “Covid-19 Sonrası Dışarıda Yemek Yeme Alışkanlığı: İzmir Konak Bölgesindeki Sokak Arası İşletmeler Üzerine Bir Değerlendirme
• Seda GENÇ || Dokuz Eylül Üniversitesi
14:00 – 14:45 / 6. OTURUM
Oturum Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi İsmail Hakkı TEKİNER || İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi
14:00-14:15 “Diyabetik Çilek Reçeli Üretiminde Keçiboynuzu Unu, Stevya ve Tarçın Kullanımının Ürünün Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi”
• Dr. Öğr. Üyesi Barış YALINKILIÇ || İstanbul Gedik Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin MUTLU || İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
14:15-14:30 “Düşük Protein İçerikli Diyetle Beslenen Bireylerin Yemek Hazırlama Süreçlerinde Yaşadıkları Sorunlar: Gastronomi Bağlamında Nitel Bir Araştırma”
• Mustafa Emrah FANDAKLI || İstanbul Gedik Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Barış YALINKILIÇ || İstanbul Gedik Üniversitesi
14:30-14:45 “Farklı Marinasyon Uygulamalarının Sous-Vide Tekniği ile Pişirilen Bifteklerin Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi”
• Selim UZUN || İstanbul Gedik Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Barış YALINKILIÇ || İstanbul Gedik Üniversitesi
14:45 – 15:15 / / ARA
15:15 – 16:00 / 7. OTURUM
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Seda GENÇ || Yaşar Üniversitesi
15:15-15:30 “Sağlıklı Yemek Tarifleri Paylaşımlarına İlişkin Instagram Kullanıcı Yorumları Üzerine Bir Araştırma”
15:30-15:45 “Vakum Altında Pişirme (Sous-Vide) Yöntemiyle Hazırlanan Hamsi Marinatlarının Bazı Duyusal ve Fiziksel Özellikleri”
• Dr. Öğr. Üyesi Bahar GÜMÜŞ || Akdeniz Üniversitesi
• Prof. Dr. Nalan GÖKOĞLU || Akdeniz Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Adem ARMAN || Akdeniz Üniversitesi
15:45-16:00 “İstanbul İlindeki Pastanelerde Tüketime Sunulan Glutensiz Ürünlerin Gluten İçeriklerinin Yasal Limitlere Uygunluğunun Araştırılması”
• Yeliz Miral, || İstanbul Gedik Üniversitesi
• Dr. Öğr. Üyesi Ayşen ÇOBAN DİNÇSOY || İstanbul Gedik Üniversitesi
16:00 TEŞEKKÜR VE KAPANIŞ